Шоколад BEAN-TO-BAR: унікальність процесу виробництва і користь для організму
Процес виготовлення шоколаду — це та секретна завіса, яку кожен з нас хотів би відкрити.

Ми розкриємо вам цю таємницю прямо зараз! Заварюйте чай, діставайте плиточку HEALTHY CHOICE і поринайте у чарівний світ виробництва шоколаду.

Ви знаєте, як виглядають свіжі зерна какао? Ми здивуємо вас, але вони білого кольору! А коричневими стають лише у процесі ферментації, від якого, до речі, залежить подальший смак кінцевого продукту. Після ферментації, яка триває від 2 до 8 днів, какао-боби сушать та продають.



Саме з цього моменту за справу беруться шоколатьє.
Так як для нас процес народження на світ шоколаду є дуже важливим, ми виробляємо шоколад HEALTHY CHOICE за допомогою найякіснішої методики — «bean-to-bar».
У чому полягає ця технологія?
Bean-to-bar або «від боба до плитки» — це виробництво шоколаду, коли виробник сам контролює всі стадії, — від моменту вибору та закупівлі певних сортів какао до отримання готової плитки.

«Головна особливість шоколаду bean-to-bar у тому, що для нього використовують какао-боби елітних сортів і не додають хімічні ароматизатори».

Саме тому, а також через велику частину ручної роботи, цей шоколад цінніший навіть багатьох елітних марок шоколаду. Кожен виробник намагається знайти найсмачніші какао-боби для свого шоколаду.

Ми відбираємо найкращі какао-боби для нашого шоколаду HEALTHY CHOICE, щоб ви насолоджувалися кожним шматочком!
Давайте трохи зануримося у світ какао-бобів.

Щоб зрозуміти чому виробники шоколаду вибирають той чи інший тип бобів, треба згадати найпершу класифікацію.

Зустрічайте 3 основні підгрупи какао-бобів:

• Кріолло – найкращий і найдорожчий тип (з нього виробляють не більше 1% від світового обсягу какао-бобів).

• Тринітаріо – гібрид Кріолло та Форастеро (становить 19% від світового виробництва какао).

• Форастеро – якість какао-бобів цієї групи гірше, але вони становлять основну масу світового виробництва.

«Перші виробники bean-to-bar шоколаду у своїй продукції використовували Кріолло та Тринітаріо».

А на виробництвах, зі зрозумілих причин, використовували Форастеро.

Ви можете зустріти ці назви на деяких упаковках на полицях магазинів.

В даний час для виробників bean-to-bar шоколаду з'явилася можливість використовувати какао-боби категорії «крю» – це какао-боби, зібрані в одній країні, на одній території або навіть на певній плантації.

«Для шоколаду HEALTHY CHOICE ми закуповуємо рідкісні какао-боби Кріолло, адже дбаємо про те, щоб сировина для виробництва була корисною для вашого здоров'я».


Чому такі важливі какао-боби?
Для виготовлення bean-to-bar шоколаду використовуються виключно ароматичні какао-боби. Ті, які у старій термінології називали Кріолло та Тринітаріо. Ароматичні вони за рахунок того, що мають унікальну здатність вбирати аромати з повітря і землі тієї місцевості, де вони ростуть».

Саме тому вони набувають унікального смаку, який ми намагаємося зберегти при обробці.

Ну що, з бобами розібралися, тепер поговоримо безпосередньо про етапи виготовлення шоколаду.
  1. еред тим, як розпочати обсмажування, всі зерна ми вручну перебираємо, прибираємо зіпсовані зерна та інші непотрібні домішки.
  1. Відібрані зерна ми відправляємо у спеціальну піч, де протягом 15-20 хвилин вони обсмажуються.
«Обсмажування зерен — дуже важливий та відповідальний момент у виробництві шоколаду, адже обсмажуванням можна змінити смак бобів — можна його покращити, а можна, навпаки, зіпсувати.

  1. Після обсмажування боби потрапляють у спеціальну дробарку. Тут з них зчищається лушпиння, а самі зерна перемелюються в какао-крупку. До речі, обсмажені зерна какао дуже смачні і навіть мають ефект сильного енергетика.
  1. Наступний етап – перетирання та замішування шоколаду. Це робимо за допомогою меланжера. У ньому какао-крупка змішується з іншими інгредієнтами і перетворюється на однорідну масу дуже ніжної консистенції.
Зазначимо, що шовковистість текстури з'являється при подрібненні не менш як до 20-17 мікрон. По суті, це вже шоколад, тільки рідкий. Одна партія такого шоколаду обертається у меланжері до трьох днів, щоб усі складові подрібнилися до 0,1 мікрона.

«Це забезпечує найкраще розкриття смаку какао-бобів. Тільки уявіть, як приємно на цей процес дивитися… А який неймовірний аромат шоколаду можна відчувати під час цього! Ароматерапія у кращому вигляді».

  1. Потім шоколад остуджують та брикетують по 1 або більше кілограм. Перед тим, як з брикетів формувати плитки шоколаду, його темперують.
«Це процес кристалізації какао-масла, завдяки якому він набуває глянцевого блиску, і шоколад „тане у роті, а не в руках"».

  1. Коли настає час, темперований шоколад ми перетворюємо на плитки шоколаду, батончики або цукерки, рівномірно розподіляючи шоколад по формочкам.
  1. Заготівлі для шоколадних плиток повільно їдуть у спеціальний агрегат, звідки через 8-10 хвилин, вже загорнуті у фольгу, потрапляють у спритні руки пакувальників.
Це останній етап народження шоколаду – упаковка у фірмові коробочки.

Можна сказати, що ви стали свідками народження шоколаду HEALTHY CHOICE!

У чому полягає користь шоколаду, який був виготовлений за технологією bean-to-bar?
Перевагою такого шоколаду є його склад – це какао-маса і, як правило, цукор або замінники цукру.

Таким чином, цей шоколад підійде також і для любителів корисних продуктів, веганів, вегетаріанців.

«А якщо ви віддаєте перевагу шоколаду взагалі без домішок, то шоколад bean-to-bar стовідсотково відповідає вашим вимогам. У ньому відсутній цукор, але при цьому смак такий неймовірний, що надовго збережеться у вашій пам'яті!»

Приємної та смачної дегустації вам.


З любов'ю та турботою про вас,
Healthy Choice ❤️